Σάββατο, 30 Ιουλίου 2011

ΔΕΛΑΣΤΙΚ

Προβοκάτσιες κερδοσκόπωντου Γ. Δελαστίκ

Σατανική η σύλληψη του σχεδίου. Αδίστακτη η εκτέλεση. Πλήρης η καταρράκωση της αξιοπιστίας και του κύρους κορυφαίων ευρωπαϊκών εντύπων. Αδιάκοπη η πίεση επί της ελληνικής κυβέρνησης ώστε να μην προλαβαίνει να πάρει ανάσα, ανεξάρτητα από ορισμένους αφελείς χειρισμούς της τελευταίας.

Αναφερόμαστε στην αριστοτεχνικά στημένη προβοκάτσια υπονόμευσης της προσπάθειας της κυβέρνησης Παπανδρέου να πουλήσει ελληνικά ομόλογα στην Κίνα προκειμένου να χαλαρώσει κάπως τη στραγγαλιστική πίεση του ευρωαμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος πάνω στη χώρα μας.

Αριστοτεχνικά στημένο το δημοσίευμα - κεντρικό πρωτοσέλιδο θέμα των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» του Λονδίνου που σηματοδότησε την έναρξη της επίθεσης, δύο μόλις 24ωρα αφότου η ελληνική κυβέρνηση είχε υποχρεωθεί να δανειστεί με επιτόκιο 6,2%. «Η Αθήνα στρέφεται στο Πεκίνο για πώληση ομολόγων» ο τίτλος, δήθεν απλά και ουδέτερα ενημερωτικός. Το μπουρλότο το έβαζε ο υπότιτλος: «Η Γκόλντμαν Ζαξ προωθεί την πώληση 25 δισεκατομμυρίων ευρώ - Η Κίνα επιφυλακτική καθώς η Ελλάδα απορρίπτει πώληση μεριδίου τράπεζας». Δηλητήριο το ρεπορτάζ, εντός ή εκτός εισαγωγικών: «Το Πεκίνο δεν συμφώνησε για μια τέτοια αγορά... Κινέζοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο Οργανισμός Κρατικών Επενδύσεων της Κίνας (CIC) δεν ενδιαφέρεται και οι υπεύθυνοι ελέγχου δεν θα επιτρέψουν στην Τράπεζα της Κίνας να κάνει μια τόσο ριψοκίνδυνη επένδυση», όπως είναι η αγορά μεριδίου των μετοχών της... Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος!

Χλευαστικοί και απαξιωτικοί οι τίτλοι του ρεπορτάζ στις εσωτερικές σελίδες για τη χώρα μας: «Μπαίνοντας στην ουρά στο ταμείο του Πεκίνου - Η Ελλάδα φλερτάρει την Κίνα. Η κινεζική πρωτεύουσα είναι το πρώτο λιμάνι προσέγγισης για χώρες και εταιρείες που έχουν ξεμείνει από μετρητά», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Τα μηνύματα του πρωτοσέλιδου των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» είναι πολλαπλά. Πρώτον, οι Ελληνες δανείστηκαν μεν με 6,2%, αλλά δεν είναι σίγουροι πως θα βρουν και τον επόμενο μήνα τα λεφτά που χρειάζονται και γι’ αυτό τρέχουν στους Κινέζους. Δεύτερον, οι Κινέζοι έκλεισαν την πόρτα κατάμουτρα στους Ελληνες και αρνούνται να τους δανείσουν!

Το συμπέρασμα, επομένως, είναι ότι οι Ελληνες θα ξαναγυρίσουν ικέτες στην ευρω-αμερικανική αγορά, άρα μπορούμε να τους γδάρουμε ακόμη περισσότερο, με ακόμη υψηλότερα επιτόκια!

Η απάντηση στο εύλογο ερώτημα, γιατί τα κάνουν όλα αυτά, είναι απλούστατη: αν η Ελλάδα πάει και δανειστεί από την Κίνα, το ευρωαμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα θα χάσει τα πιο δελεαστικά επιτόκια που προσφέρει η αγορά - δηλαδή η Ελλάδα στη συγκεκριμένη περίπτωση. Αν δανειστούμε από τους Κινέζους, οι Κινέζοι και μόνο αυτοί είναι που θα εισπράξουν τους παχυλότατους τόκους - και μιλάμε για τόκους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο, για δισεκατομμύρια ευρώ τόκους δηλαδή στη διάρκεια της πενταετίας ή της δεκαετίας που διαρκεί το ομολογιακό δάνειο.

Θα πρέπει να ήταν ηλίθιοι οι κερδοσκόποι της Δύσης για να μη χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο που έχουν στη διάθεσή τους για να υπονομεύσουν το ενδεχόμενο ελληνικού δανεισμού από το Πεκίνο, ώστε τελικά να είναι οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι αυτοί που θα μας γδάρουν ως τοκογλύφοι και όχι οι Κινέζοι. Αυτό και έκαναν με αιχμή του δόρατος το δημοσίευμα των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» και τον ωμό εκβιασμό που άσκησαν μέσω της κερδοσκοπικής ανόδου των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων.

Γνώριζαν επίσης ότι σε πολιτικό επίπεδο είχαν την πλήρη κάλυψη των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και θεσμών που αισθάνονται ότι αυτοί μας «πληρώνουν» μέσω των οικονομικών μας σχέσεων και των πόρων της ΕΕ, αλλά εμείς πάμε να τους ξεφύγουμε ως θύμα τοκογλυφίας και προσπαθούμε να δώσουμε δισεκατομμύρια ευρώ ζεστό χρήμα σε τόκους στους Κινέζους. Αναμενόμενο είναι να γίνουν έξω φρενών.

Η τακτική της ελληνικής κυβέρνησης να διαφοροποιήσει κάπως τις πηγές δανεισμού της και να χρησιμοποιήσει εν τινι μέτρω τους Κινέζους για να αντισταθμίσει κάπως τις κερδοσκοπικές πιέσεις των Ευρωπαίων πάνω μας είναι κατά βάση σωστή. Χρειάζεται όμως πολύ σοβαρότερη επεξεργασία και μυστικότητα στους χειρισμούς, διαφορετικά γίνεται μπούμερανγκ - όπως και έγινε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου